Siirry pääsisältöön

TIKKATAKOO 1


Se oli niitä ensimmäisiä kertoja kun suuntasin läheiselle metsäpalstalle lintuja kuvaamaan, enkä ehtinyt edes leveämmältä kävelytieltä metsän puolelle, niin jostain kuului jo melko voimakas, korkeahko rääkäisy. Vaikka en noita lintuja vielä äänestä tunnistakaan, niin tiesin, että tätä ne ole ikinä kuullut. Kamera laukaisuasentoon ja katse kohti latvustoa! Kauaa ei tarvinnut tiirailla, kun näkökenttään sattui kuivuneen puun latvasta musta, melko kookas lintu, jolla oli punaista päälaella. Palokärki! Enpä uskonut tuotakaan näkeväni. Taas se mahtava tunne uudesta lajista valtasi mielen ja lämmitti sormia kirpakassa pakkassäässä :)

Palokärki

Myöhemmin on käynyt ilmi, että tuo palokärki kuuluu tuon alueen vakioasukkaisiin. Ollaan tavattu sittemmin jo useaan otteeseen ja onhan noin hienon linnun touhuja mukava tarkkailla :) Tuo on yksi ensimmäisistä linnuista minkä tunnistan varmasti äänen perusteella jo kaukaa.

Palokärki naaraalla on kuvan mukaan vähän punaista päälaen takaosassa, kun koiraalla koko päälaki on punainen.

Puun kuori pitää naputella pois päästäkseen käsiksi toukkaravintoon


Tällä samaisella kuvausretkellä kuulin eräältä kokeneemman oloiselta harrastajalta, että täällä on tavattu myös valkoselkätikka. ”Ai semmonenkin on olemassa”, ajattelin, mutta ulospäin näytin kuin olisin tiennytkin jotain, ”Okei, itselle ei ole vielä tullu täällä vastaa”. Kotona otin esiin lintukirjan, jonka olin lainannut vanhempien kirjahyllystä. Kirja osasi näyttää minulle valkoselkätikan kuvan ja kertoi myös, että kyseessä on äärimmäisen uhanalainen laji (Parimäärä: 30-50). Olisihan tuo hieno nähdä, mutta siihen taidetaan tarvita iso kasa onnenkaluja.
Se oli sitten se seuraava kerta samassa paikassa, kun jostain lehahti lähipuuhun hieman erikoisemman värinen tikkalintu. Onko tuo? Ei voi olla. On se! Valkoselkätikkahan se :) Eikä tämä tikka tullut yksin, vaan mukana oli myös puoliso.

Valkoselkätikka koiraalla on punainen päälaki

Naaraalla on kokonaan musta päälaki

Hienon bongauksen jälkeen selvittelin taas hieman lisää valkoselkätikasta. Kävi ilmi, että käyttämäni lintukirja on painettu vuonna 1996, joten tämän opuksen kaikki tieto ei ole välttämättä ihan ajantasaista. Internet osasi korjata suomen parimääräksi noin 250, kiitos tähän lajiin kohdistuneen suojelutyön. Silti Valkoselkätikka on erittäin uhanalainen ja oli hienoa, että tämä pari tuli näyttäytymään :)


Valkoselkätikka

Kommentit