Siirry pääsisältöön

MANDARIINI!

Tampereella on saatu ihastella nyt jo kolme päivää hieman harvinaisempaa lajia, Mandariinisorsaa. Katsoin Tiirasta (Suomen lintuhavaintopalvelu) nopeasti havaintolukemia ja pienen yhteenlaskun jälkeen sain seuraavat tulokset; Pirkanmaalla eri havaintoja on noin 20 kappaletta ja Tampereella on havaittu vain kolme yksilö kautta aikain. Pelkästään tästä nyt paikalla olevasta yksilöstä on kirjattu Tiiraan jo 20 havaintoa. Sieltä on sitten helppo tarkistaa, että missä päin lintu kulloinkin liikkuu. Ja saattaa olla, että Mandariini viihtyy Tampereella vielä tovin, sillä uusin havainto oli merkattu tälle aamulle (jo neljäs päivä). Havainnot on tehty pääasiassa Hatanpäällä Vihilahden, Arboretumin ja Viinikanlahdenpuiston alueilla. Uusimman havainnon mukaan (1.5.2018) lintu on lentänyt Iidesjärven lintutornin läheisyyteen.
Jos lähdet etsimään tätä mandariinisorsaa, niin se löytyy sieltä missä on sankoin joukoin ihmisiä kamerat käsissään ;)

Wikipedia osasi kertoa, että mandariinisorsa on alkujaan itä-Aasiasta, Kiinan ja Japanin alueilta ja niitä tarhataan yleisesti Euroopassa. Sitten ne huolimattomat tarhurit tai kaiken maailman aktivistit on päästänyt näitä sorsia häkeistään ja nämä tarhakarkurit on ottanut tilanteesta kaiken ilon irti perustamalla omia vapaana eläviä yhdyskuntia Eurooppaan. Yläpeukku! Tämä Tampereen yksilö on todennäköisesti vapaana syntynyt, koska nilkoista ei löydy renkaita, joka käsittääkseni tarhalinnuilta löytyy. 

Kuvaaminen oli kohtalaisen helppoa, sillä mandariinisorsa liikkui lähellä rantoja, välillä kavuten jopa rannalle syömään tai lepäämään. Jos kuvaaja istui paikallaan rannan tuntumassa, se saattoi tulla hyvinkin lähelle kuvattavaksi, mutta jos itse yritit lähestyä villiä lintua, niin totta kai se ottaa heti taka-askelia. Eli taas, älä lähesty lintua, vaan anna linnun lähestyä sinua. 

Mandariinisorsa (koiras). Tätä lajia ei voi sekoittaa minihkään muuhun.

Mandariinisorsalla ei ollut puolisoa paikalla, joten se vietti aikaa haapanapariskunnan kanssa.

Mandariinisorsa ja haapana (koiras)

Yksi suosikkipaikoista oli kivet rannan tuntumassa, joilla oli hyvä ottaa lepohetkiä rankan syömisen lomassa.

Kun rannalla on kasapäin valokuvaajia, on nokosten jälkeen aina hetki aikaa poseerata.



Kommentit