Siirry pääsisältöön

IIDESJÄRVEN KARTOITUS

Päätin laajentaa lintukuvausreviiriäni, kuitenkin vielä ilman moottoriajoneuvoja. Pidempi viikonloppukävely suuntautui Iidesjärvelle, jonka olin internetistä selvittänyt olevan hyvä lintupaikka. Ymmärsin kyllä, että näin talvella siellä on hiljaisempaa, mutta onhan se hyvä tutustua paikkaan ennen sesonkikautta. Järveltä löytyy myös lintutorni, mutta sinne asti en tälläkertaa mennyt. Olin myös tutkaillut Suomen lintuhavaintopalvelu Tiirasta, että sillä suunnalla on runsaasti urpiaisia. Urpiaista en ole koskaan tiettävästi nähnyt, joten poikkesin menomatkalla havaintoalueella, ja siellähän niitä oli pilvin pimein. Hetken aikaa siinä kuvailin, ja ilmestyipä joukkoon myös yksi räkättirastas. Varmaan ensimmäisiä muuttavia, sillä eletään kuitenkin maaliskuun loppua. Tai sitten se on talvehtinut täällä, ken tietää.

Urpiainen

Urpiainen. Koiraalla on punaista myös rinnuksissa

Urpiainen

Räkättirastas

Jatkoin matkaa Iidesjärven länsipäähän, jossa virtapaikka taitaa olla sulana läpi talven. Tämä on yksi niistä paikoista jossa ei voi olla näkemättä sinisorsaa ;) Aloitin alueen kartoituksen kiertämällä järveä vastapäiväiseen suuntaan siinä toivossa, että jotain elämänmuotoja vastaan sattuisi. Nämä perus harakkanaakat ja sinitalitintit nyt löytyy jokapaikasta, mutta sitten näin erikoista käyttäytymistä jonkin sortin kuivassa pensaassa, jossa lähempää katsottuna punanaamaiset linnut etsivät syötävää. Kahlasin lumihangessa hitaasti lähemmäs pysytellen puiden takana piilossa aina välillä muutaman kuvan ottaen. Pääsin onnistuneesti tavoittelemaani paikkaan ja annoin kameran laulaa :) Tämä oli taas sellainen laji, jonka tunnistus piti suorittaa vasta kotona tietokoneen ääressä. Tikli se oli, varmasti monille tuttu, mutta itselle taas yksi uusi laji :)

Sinisorsa. Vihreastä päästä huolimatta

Tikli kuvattu punainen rakennus taustalla. Pitkä polttoväli ja lyhyt tarkennusetäisyys mahdollista yhdessä suuren aukon kanssa pehmeän taustan.

Tikli. Koivaalla ja naaraalla samanlaiset asut

Tiklin aamuvenyttely

Jatkoin matkaa järven rannan tuntumassa kulkevaa polkua tai kävelytietä pitkin, mikä osoittautui erittäin miellyttäväksi reitiksi jopa näin talvisaikaan. Paljon puustoa, pensaita puistoaluetta, ja taitaa siinä olla jonkun sortin siirtolapuutarhakin. Ehkä.

Löysin seuraavan uuden lajin, jonka kyllä tunnistin heti närheksi. Näin sen ensin vähän kauempaa ja harmittelin kun se päätti lennähtää matkoihinsa ennen optimaalisen kuvausetäisyyden saavutusta. Hetken päästä näin kuitenkin seuraavan närhen ja päätin, että tuosta otan kyllä kuvan. Jonkin aikaa jouduin lintua seuraamaan sen aina pyrähdettyä vähän matkaa eteenpäin, mutta lopulta kävikin niin, että se johdatti minut lajitoveriensa luo. Siinä oli kahdeksan Närheä kuvattavaksi. Kuvausolosuhteet eivät olleet parhaasta päästä pilvisen, mutta kirkkaan taivaan ja lintujen sijainnin kannalta. En saanut asemoitua itseäni niin, että linnun taustalla olisi ollut jotain tummempaa.

Närhi


Kommentit

  1. The best way to watch free youtube - Vimeo
    Top Video Game Movies · 1) High school: School and the World · 2) Top 4: The Movie · 3) High school: The Movie · 4) 4k youtube to mp3 A.Korea · 5) The Movie (2019)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti