Siirry pääsisältöön

MISTÄ KAIKKI ALKOI

Joskus helmikuun lopulla…

Talvisen pakkasaamun aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta, kun itse vielä heräilin ja aamupalan ääressä pohdin kiireettömän vapaapäivän agendaa. Aamupalaan ei sisälly kahvia. Kahvi on pahaa. Tämä on merkittävä seikka ja tulee mainita heti kättelyssä. Kauaa ei tarvinnut sitä agendaa pohtia, kun päällä löytyi jo paksu toppavarustus ja kaulasta kamera.

Tähän väliin ja tähän ensimmäiseen kirjoitukseen on varmaan hyvä hieman taustoittaa tilannetta. Olen harrastanut valokuvausta muutamia vuosia ja olen todellakin harrastaja, enkä millään tapaa ammattilainen. No okei, olen myynyt vahingossa yhden kuvan, mutta eihän sitä lasketa :D Kuvaamisessa (ja muutenkin) on aina kiinnostanut luonto, maisemat ja matkustaminen.

Tällä kertaa kameran bajonettiin kiinnittyi pisin objektiivini ja suuntasin kohti lähellä sijaitsevaa puistoa. Kuvauskohteiksi olin päättänyt ottaa linnut. Olin kyllä aiemminkin linnuista kuvia ottanut, mutta en varsinaisesti lintukuvauksen merkeissä. Saavuttuani puistoon hämmästystä aiheutti valtava ihmismäärä. Mitä täällä tapahtuu? Pian selvisi, että nämä olivat niitä pokemon-kouluttajia. Ei siinä mitään, hauska harrastus. Jatkoi lintujen etsimistä, vaikka välillä alkoi vaikuttaa siltä, että nämä pokemon-kouluttajat olivat jo kaikki elämänmuodot pyydystäneet. Lopulta löysin pensaikon, jossa pieni parvi tiaisia vietti pakkaspäivää. Sain jopa muutaman kuvan napattua :)

Sinitiainen

Talitiainen


Jo seuraavana päivänä lähdin saman tavoitteen perässä hieman toisaalle kuvaamaan. Olin työmatkani varrella katsonut metsäalueelle johtavia polkuja, mutta en ollut koskaan poikennut sinne. Idea oli mahtava! Vaikka metsäsaareke ei ole iso, sieltä löytyi paikallisten lintuharrastajien ylläpitämiä talviruokintapaikkoja ja tämän johdosta myös lukuisia lintuja monessa eri lajissa. Nämä ruokintapaikat antavat hienon mahdollisuuden kuvata lintuja kohtuullisen läheltä, mutta pitää muistaa, että niiden on annettava ruokailla rauhassa.

Mahtavaa miten aivan kaupungin (Tampere) keskustan tuntumassa on tällainen mahdollisuus tutustua luontoon ja sen eläimistöön. Vaikka olen täällä jo jonkin aikaa asunut, nyt vasta kävelin metsään ja avasin silmät. Mikä mahtava lajikirjo! Voin väittää, että tunnen lintuja jo entuudestaan jonkin verran keskimääräistä nuorta paremmin, kun Vaarini oli aikanaan innokas lintujen tarkkailija. Silti vastaan tuli jo laji, jota en kuvaushetkellä tunnistanut. Onneksi meillä on internet! Googletin ”Suomen linnut oranssi”, ja sieltä kuvahausta se vastaus löytyi vaihtoehtojen joukosta. Järripeippo! Ei kuitenkaan kovin harvinainen tapaus :D

Järripeippo koiras

Järripeippo naaras

Puukiipijä

Punatulkku koiras

Viherpeippo koiras

Ensimmäisen kirjoituksen loppusanat

Ajatuksena tässä blogissa on, että lukija pääsee seuraamaan, kuinka oma harrastukseni lintukuvauksen parissa lähti liikkeelle ja etenee ainakin ensimmäisen vuoden osalta kohti 100 lajia (tästä tavoitteesta seuraavassa kirjoituksessa). Toivottavasti pystyn antamaan myös ideoita ja vinkkejä lintukuvauksesta kiinnostuneille ja mahdollisesti aloitteleville harrastajille näin itsekin aloittelijan näkökulmasta :) Käytössä ei ole superkalliita objektiiveja tai kameranrunkoja, joten melkein kuka tahansa pystyy tuottamaan tällaista kuvamateriaalia. Tai no, onhan noihin välineisiin saatu rahaa kulumaan, mutta kaikki on suhteellista, ja harva harrastus on ilmainen.

Tervetuloa matkaan! :)

Sinitiainen vartioi talvivarastoaan


Kommentit